Varoluşçu Terapi
Varoluşçu terapi temelini varoluşçu felsefeden alır. Varoluşçu felsefe, insanın var olma ve yaşama şekliyle ilgilenir, insan varoluşuna ve dünyaya yakından bakmak için bir yol, yöntem verir.
Varoluşçu yaklaşım bireyi daha geniş bir dünyanın parçası olarak görür. Kişinin içinde bulunduğu bağlamı, şartları, fiziksel ve duygusal dünyasını ele alır. Varoluşçu terapi bütüncül bir bakış açısı sunarak insanı olduğu gibi tanımasına ve danışanın kör noktalarını keşfetmesine yardımcı olur.
Varoluşçu Terapi, bireyin tüm eylemlerini, ilişkilerini bir bütün olarak ele alır. Terapist, danışanın deneyimlerini, seçimlerini, eylemlerini, döngülerini, kendi ile ve ötekilerle nasıl ilişkilendiğini ve hayatına yansımalarını araştırır.
Terapistin temel amacı kişilerin içinde bulunduğu ilişkiler ve bu ilişkilerin danışan üzerindeki yansımalarına yakından bakabilmesine ve hayatındaki meseleleri anlamlandırmalarına yardımcı olmaktır. Süreç içerisinde kişi deneyimlerine daha yakından bakabildikçe, kendine dair derinlikli bir bakış açısı edinir ve hayatından doyum alabilmeye başlar.
Psikodinamik Terapi
Psikodinamik terapi danışanın geçmiş yaşantılarının bugüne olan duygusal ve zihinsel yansımalarını araştırır. Hayatta yaşanan tıkanıkları derinlemesine çalışarak danışanın hayatında yaşadığı zorluklar ile baş edebilmesini sağlar. Davranışlara odaklanmak yerine davranışlara sebebiyet veren altta yatan zihinsel süreçleri inceler. Psikodinamik Terapi, davranışın köküne yönelik çalışarak sıkıntı veren durumun kaynağını ortadan kaldırmayı hedefler.
Psikodinamik terapi bilinçdışında yer alan meseleleri bilinç düzeyine getirilerek farkındalık kazandırma üzerine kurulur. Danışanın bilinçdışı süreç, duygu ve düşünceleri araştırılır. Psikodinamik terapi sürecinde ilişkisel zorlukların üstesinden gelebilmeyi, psikolojik rahatsızlıkların hafiflemesini ve içgörü kazanımı konusunda oldukça etkili bir yöntemdir.